2020.4.~2021.3.

学術論文(Journal articles)

  1. The synthesis of L-glycyl-L-tyrosine derivatives using organic-solvent stable PST-01 protease from Pseudomonas aeruginosa PST-01.  T. Matsumoto, R. Kitayama, R. Yamada, H. Ogino*, Process Biochemistry, (2021) 102, 186-189
  2. Improvement of lactic acid tolerance by cocktail δ-integration strategy and identification of the transcription factor PDR3 responsible for lactic acid tolerance in yeast Saccharomyces cerevisiaeR. Yamada*, Y. Kumata, R. Mitsui, T. Matsumoto, H. Ogino, World Journal of Microbiology and Biotechnology, (2021) 37,19
  3. Improvement of 2,3-butanediol tolerance in Saccharomyces cerevisiae by using a novel mutagenesis strategy. A. Mizobata, R. Mitsui, R. Yamada*, T. Matsumoto, S. Yoshihara, H. Tokumoto, H. Ogino, Journal of Bioscience and Bioengineering, (2021) 131, 283-289
  4. Identification of genes responsible for reducing palladium ion in Escherichia coli. T. Mastumoto, M. Kamino, R. Yamada, Y. Konishi, H. Ogino*, Journal of Biotechnology, (2020) 324, 7-10
  5. Construction of lactic acid-tolerant Saccharomyces cerevisiae by using CRISPR-Cas-mediated genome evolution for efficient D-lactic acid production. R. Mitsui, R. Yamada*, T. Matsumoto, S. Yoshihara, H. Tokumoto, H. Ogino, Applied Microbiology and Biotechnology, (2020) 104, 9147–9158
  6. Metabolic engineering of E. coli for improving mevalonate production to promote NADPH regeneration and enhance acetyl-CoA supply. D. Satowa, R. Fujiwara, S. Uchio, M. Nakano, C. Otomo, Y. Hirata, T. Matsumoto, S. Noda, T. Tanaka*, A. Kondo, Biotechnology and Bioengineering, (2020) 117, 2153-2164

 
受賞(Awards)

  1. 大谷孝,化学工学会第86年会(オンライン),ポスター発表学生奨励賞(2021年3月)
  2. 浅野紘輝,2020年度 博士前期課程中間発表会 ポスター発表優秀賞(2021年3月),大阪府立大学 大学院 工学研究科 物質・化学系専攻 化学工学分野
  3. 市来拓也,2020年度 博士前期課程中間発表会 ポスター発表優秀賞(2021年3月),大阪府立大学 大学院 工学研究科 物質・化学系専攻 化学工学分野
  4. 鬼頭和也,2020年度 博士前期課程中間発表会 ポスター発表優秀賞(2021年3月),大阪府立大学 大学院 工学研究科 物質・化学系専攻 化学工学分野
  5. 山田亮祐,工学研究科学術研究奨励賞(2020年12月)

 
学術講演発表(Conference presentations)

  1. 化学工学会第86年会(2021年3月,オンライン),大谷孝,松本拓也,山田亮祐,荻野博康,「酵母を用いた酵素のミトコンドリア局在化による有用物質生産」PB209
  2. 化学工学会第86年会(2021年3月,オンライン),鬼頭和也,松本拓也,山田亮祐,荻野博康,「大腸菌によるレアメタルイオンの還元および吸着に関する遺伝子の探索」PB219
  3. 極限環境生物学会2020年度 (第21回)年会(2020年10月,オンライン),三ツ井良輔,山田亮祐,松本拓也,吉原静恵,徳本勇人,荻野博康「ゲノム進化法によって創製した熱耐性酵母の遺伝子発現量解析
  4. 極限環境生物学会2020年度 (第21回)年会(2020年10月,オンライン),溝端明日香,三ツ井良輔、山田亮祐,松本拓也,吉原静恵,徳本勇人,荻野博康「点変異・構造変異同時導入による2,3-ブタンジオール耐性酵母の創製

 
著書(Book)

  1. Saccharomyces cerevisiae as a microbial cell factory. R. Mitsui, R. Yamada, Microbial Cell Factories Engineering for Production of Biomolecules, Elsevier (2021)
  2. Pichia pastoris based microbial cell factories. R. Yamada, Microbial Cell Factories Engineering for Production of Biomolecules, Elsevier (2021)